keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Revolutionary Road / Ole luonani aina

Olen viimeksi lukenut kaksi erittäin hyvää kirjaa. Korjaan, ÄÄRIMMÄISEN hyvää kirjaa. Kovia sanoja, tiedän, mutta nyt ovat ne paikallaan.

Ensimmäinen oli Richard Yatesin klassikko Revolutionary Road. Missä lie tynnyrissä olen elänyt, mutten tiennyt kirjan klassikkostatuksesta ennen kuin sen jälkisanoissa. Tarina oli tuttu Sam Mendesin erinomaisesta filmatisoinnista, minkä vuoksi kirjaan tartuinkin. Mutta kas, sehän onkin kirjoitettu jo vuonna 1961! Tämä vain paransi kirjan pisteitä silmissäni, sillä mielestäni se on kirjoitettu aikaansa nähden modernisti ja on kestänyt erinomaisesti aikaa (taitaa olla klassikon määritelmiä nuo, krhm...). Jokatapauksessa; kirja kertoo Frankin ja Aprilin haaveista, murenevasta avioliitosta ja elämästä Amerikassa 50-luvulla. Kieli on todella hyvää ja Yates kuvailee henkilöhahmojaan viiltävän terävästi, sekä maalaa heistä peiliäkin tarkempaa kuvaa. Suosittelen siis lämpimästi!

Toinen kirja, jonka sain päätökseen tänä aamuna, oli Kazuo Ishiguron Ole luonani aina. Aloin lukea tätä, koska olin kuullut kirjasta tehdystä elokuvasta ja sen antiutopistinen ote vaikutti mielenkiintoiselta. Kirja kertoo Englannin sisäoppilaitoksessa kasvavista lapsista, joita odottaa heidän varttuessaan karmaiseva kohtalo. En kuitenkaan sitä ala tässä avaamaan sen enempää jotta mahdolliset yllätykset säilyvät pimennossa. Sen voin kuitenkin sanoa, että tämä oli erinomaisen hyvä kirja, jonka kuitenkin meinasin lopettaa kesken heti alkuunsa. Minäkertoja nimittäin kuvaa tapahtumia päähenkilöiden lapsuudesta asti ja jotenkin lasten ja teinien maailma ei vaan jaksa kiinnostaa mitenkään päin. Eteenpäin lukeminen kuitenkin kannatti, sillä tämä pohjustus antoi kuin antoikin tarinalla syvyyttä ja loppujen lopuksi tarina ja sen kerronta tekivät minuun syvän vaikutuksen. Kerronta on melankolisen asiallista ja toteavaa, mikä on melkein hätkähdyttävä vastakohta tarinalle. Harvoin tulee tuijotettua hetki seinää ja mietittyä kirjaa kun saa jonkun luettua loppuun, mutta tämän kohdalla kävi näin. Eli huhhuh. Lienee tarpeetonta sanoa, että suosittelen tätäkin kirjaa!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZ1J6nWuKp3FSOa9yX4rcIf9cVmKajRtMd_jov3N9JdwksQEiZ2Ueoe0O9N0-1z_yWOI776Ik_-WmDtWZ6UCrN7YX7VyaIpmSzKCRfM-TJ7yDngrtIcsRdjCB2k9gKDdXcDGuVoxbwn-M/s1600/upleima.gif

Olen muuten huomannut, että mulla menee genremieltymykset jotenkin kausittain elämäntilanteiden kanssa. Viime vuonna, kun tuntui että elämä jotenkin polkee paikallaan, valitsin mieluiten trillereitä ja kauhukirjoja. Ehkä siis halusin tätä kautta jännitystä elämään? Nyt kun parisuhde on kaukotilassa ja elämä on täynnä kaikenlaista menoa ja meininkiä, luen mieluiten ihmissuhteita käsitteleviä kirjoja ja draamaa (lue: rauhallisempaa) lukemista. Hassua.


3 kommenttia:

  1. Revolutionary Roadista tehdyn leffan olen mielestäni joskus nähnyt, mutta eipä ole pahemmin muistikuvia aiheesta jäänyt. Ole luonani aina herätti nyt kyllä kiinnostuksen - pakkohan se on lukea, että selviää mikä kauhea kohtalo niitä lapsia odottaa. Siitä saisin jotain vähän erilaista tähän lukemistooni, joka on ollut samantyyppistä ja suomalaispainotteista jo pitkään. Siihen on tuskin mikään elämäntilannne vaikuttanut, taitaa olla vain niin, että yksi ajatus on kirjastossa johtanut toiseen.

    VastaaPoista
  2. Nyt se Ole luonani aina olisi sitten luettu ja pakko todeta, että olit oikeassa. Se oli tosi hyvä. Ishiguro kirjoittaa kauniisti ja kiinnostavasti ja lukijan on pakko saada selville mihin liemeen hän on tarinansa päähenkilöt oikein laittanut. Meidän on aivan pakko katsoa kirjasta tehty leffa!

    Seuraavaksi lukulistalla olisikin sitten vuorossa Revolutionary Road.

    VastaaPoista
  3. Revolutionary Road oli myös suosituksiensa veroinen!

    VastaaPoista