keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Elokuvamainen vampyyritarina aikuisille

Kyllä! Nimittäin espanjalaisen fantasiaguruohjaajamaestro Guillermo del Toron ja jenkkikirjailija Chuck Hoganin trilogian mittaan venyvä maailmanlopun vampyyrikertomus on juuri sitä. Kaikki alkaa, kun JFK:n lentokentälle New Yorkiin laskeutuu kaikissa sanan merkityksissä kuollut kone - matkustajat (neljää poikkeusta lukuunottamatta...), henkilökunta ja itse kone on död ja tapahtuneelle ei näytä olevan mitään selitystä. Paikalle hälytetään epidemologi Ephraim Goodweather joka alkaa tutkia mysteeriä. Samaan aikaan samassa kaupungissa vanha panttilainaaja Abraham Setrakian tuntee miten hänen vuosikymmeniä pelkäämänsä tapahtumaketju on käynnistymässä. Tapahtumaketju, joka johtaa täyteen sekasortoon ensin New Yorkissa, mutta leviää vääjäämättä koko maailmaan ihmisille katastrofaalisin seurauksin.

Kaikki kolme kirjaa ovat yksinään vahvoja, mutta trilogiana ne ovat lyömätön yhdistelmä. Kirjailijat ovat onnistuneet luomaan synkkääkin synkemmän maailman, jossa rakkaus tuhoutuu ja tahraa mennessään kaiken. Henkilöhamot syvenevät hienosti lukemisen edistyessä ja hahmoista huokuu hyvin tilanteessa vuorotteleva epätoivo ja sinnikkäästi elävä vastarinta. Juoni etenee hallitusti ja jännittävästi. Kerronnassa vuorotellaan eri näkökulmien kanssa joka luo hienosti tunnelmaa. Kirjat ovat helppolukuisia mutteivät missään nimessä kevyttä luettavaa. Erityismaininta siitä, miten niissä kuvataan kammottavasti ostettavissa oleva esivalta ja korruptio niissä hallinnollisissa elimissä, joihin me kaikki luotamme jokapäiväisessä elämässä.

Tässä trilogiassa ei ole sijaa komeille ja kimalteleville teinivampyyreille. Jos haluat vampyyrisi mullalta löyhkäävinä raakalaisina ja maailmasi apokalyptisena, tämä on sinulle!

Guillermo del Toro & Chuck Hogan:
Vitsaus (2009) Tammi
Lankeemus (2010) Tammi
Yö ikuinen (2011) Tammi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7wA7jDtn55ZgGZpDuGSIS4u31WxEr0FeZFVPqTej57mYXNcLYxrtFVlHss87lAP62qLZWAK2dvNgeTBTBFItGsxHUeS5ZInxSqdhRaZ6umzn3m7RUMO7YBIHkkVB1DMR8WgsxPvBudgA/s1600/upleima_kulutettu.jpg

Musiikkisuositus näiden kirjojen kylkeen: Queens of the Stone Age - Songs for the Deaf.

3 kommenttia:

  1. Mullalta löyhkäävät raakalaiset on just mun suosikki vamppyyrejä, et täytyy siis pitää tää mielessä.

    VastaaPoista
  2. Joo olisin laittanut vielä pari hyväksyvää hyljettä lisää korostamaan trilogian parhautta, mutta ehkä tuo yksi ajaa asiansa myös.

    VastaaPoista
  3. Luin tossa jokin aika sitten tän sarjan ja täytyy sanoa, että viihdyttävää kamaahan se oli. Teksti oli todellakin kuin elokuvaa ja jossain välissä unohdin, että lukemani tarina tosiaan kuului kirjaan. Tarinassa on sekoitettu zombie/virus leviää -leffojen ja salaliittoelokuvien perus elementtejä. Tarina on kuin suoraan leffakäsikirjoittajien oppikirjasta. Tekstin elokuvamaisuus tekee siitä myös melkoista tykitystä ja hyvin suoraviivaista ja vähän persoonatonta. Tulee mieleen Stieg Larssonin Millenium –trilogia tekstin puolesta, sillä Larssonilla oli saman oloinen tapa kertoa tarinaa, ja olihan sekin trilogia melkoisen elokuvamainen.

    Mielestäni koko vampyyritrilogia on aivan siinä rajoilla, että meneekö tarina ihan överiksi. Kuin ihmeen kaupalla se ei kuitenkaan mene.

    VastaaPoista